Recensie voor rubriek "Uitgelezen"

“Fiets je ook terug? Bestemming: Middelandse Zee”, Gerard Spekken. Uitgeverij 2F. ISBN 978-90-812982-1-6 , 2009, 208 pagina’s , prijs: €18,50 (www.fietsjeookterug.nl)

Frans Ardon (het alter ego van de auteur) besluit om met zijn vrouw Karin naar de Middelandse Zee te fietsen, vanaf het Brabantse Knegsel. Op de eerste bladzijde staat de e-mail waarin Frans aan de compagnon van zijn uitgeverij uitlegt dat hij nu echt geen tijd meer heeft voor het werk. “Ik wens Karin en mezelf heel veel fietsplezier”, sluit hij het bericht ferm af.
Dat plezier spat ook van het volgende reisverslag. Frans heeft er zin in, bij Karin gaat dat aanvankelijk nog wat moeilijk, maar ook zij slaat zich er moedig doorheen.
De route volgt de fietstocht die de Belgische kunstenaar Théo van Rysselberghe aan het begin van de vorige eeuw reeds aflegde. Per dag doet Gerard Spekken (i.c. zijn hoofdrolspel Frans Ardon) verslag van de route, en vooral van zijn bevindingen daarbij. Spekken verstaat de kunst om observaties mooi, beeldend en scherp weer te geven. Intrigerend zijn de vele ontmoetingen onderweg, neergeslagen in soms – vind ik – iets te uitgebreide dialogen.
Origineel zijn de interne monoloogjes, gecursiveerd, als Frans Ardon in gedachten met zijn wederhelft communiceert.

“Fiets je ook terug?” is vooral een gezellig boek. Er ademt een gemoedelijke sfeer uit, eigen aan het bourgondische Brabant. Het taalgebruik is wat zoet, lieflijk. Ik miste derhalve ook geregeld het drama, de spanning of het conflict dat op de spits wordt gedreven. Elementen daarvoor zijn voldoende aanwezig in het verhaal, aangezien de contacten en de rendez-vous met het thuisfront met gepaste regelmaat lijken te zorgen voor emoties. De uitwerking is dan vlak, ook omdat de twee hoofdrolspelers ondanks verschillen in karakter (hij meer competitief control freak, zij meer zorgzaam maar ook stoer) elkaar absoluut niet in de weg zitten.
Het feit dat Gerard Spekken er voor kiest om zijn reisverslag met partner te fictionaliseren roept ook een bepaalde verwachting op, die niet helemaal ingelost wordt. Al is het maar dat de lezer zich gaat afvragen wat nu wel en wat níet in het echt gebeurd is.
De sensationele slotscènes zorgen dan weer wel voor een onverwachte uitsmijter. Ontroerend zijn de vele flashbacks met vaak weemoedige herinneringen.

Het boek is uitstekend verzorgd, nota bene met bijbehorende boekenlegger. De citaten waarmee elk hoofdstuk opent zijn zeer toepasselijk gekozen.
Per dag wordt het verslag opgesierd met vele parameters (kenmerkend voor het cijfergerichte karakter van het personage Frans) en een mooi routekaartje. De lezer mag zelf ontdekken dat eentje daarvan gedupliceerd is – een schoonheidsfoutje. Zoals een kniesoor ook zal opmerken dat er in de uitgave in lettergrootte gewisseld wordt.
Ergo: een meer dan gemiddeld goed fietsreisboek. Ideaal voor al die vijftigers die zich afvragen hoe ze hun eigen leven met partner een nieuwe boost kunnen geven.